Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 85,07 dolar

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 85,07 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 86,07 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 84,76 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün kapanış tarihi olan 09.38’e göre yüzde 0.36 artarak 85.07 dolardan işlem görüyor. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 81,12 dolardan alıcı buldu.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’deki güçlü ekonomik veriler talep görünümünü olumlu etkiledi.

Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 4,5 büyüdü. Mayıs ayının ülkedeki en yoğun seyahat dönemi olması, petrol talebinin daha da artacağı yönündeki beklentilerin oluşmasına yol açarak fiyatları destekledi.

Ayrıca, rafinerilerin güçlü ihracat talebini yakalama ve bakım dönemi öncesinde envanter oluşturma çabalarını yoğunlaştırması nedeniyle, Çin rafineri üretimi Mart ayında rekor seviyelere çıkarak güçlü talep beklentilerine katkıda bulundu.

Arz tarafında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesine üye 9 ülkenin ek üretim kesintisi kararının ardından piyasalarda arzın daralmasına ilişkin endişeler devam ediyor. yılın ikinci yarısında gücünü korumakta ve fiyatlarda yukarı yönlü bazını korumaktadır.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında güçlenmesi fiyatları baskılıyor. Dün yüzde 0,5 yükselen dolar endeksi yeni günde 102,1’de sabitlendi.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması, diğer para birimlerini kullanan alıcılar için dolar cinsinden petrolü daha değerli kılıyor. Bu da alımların azalmasına ve fiyatların düşmesine neden oluyor.

Teknik olarak Brent petrolün 85,23-85,38 dolar aralığının direnç, 84,90-84,72 dolar aralığının ise takviye bölgesi olarak görülebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu